De hatade

de_hatadeDe hatade – ett reportage om radikalhögerns nya måltavlor
Med den ohyggliga massakern i Norge blev en aspekt av Europas högerradikala våg synlig för hela världen. Hur ser resten ut? Och hur har tillvaron förändrats för de minoriteter och ”kulturmarxister” som lever i de länder där främlingsfientliga partier nu sätter tonen?

Den 22 januari är det ett halvår sedan blodbadet på Utøya och hatet mot det mångkulturella samhället nådde helt nya nivåer. I den första svenska boken om terrorattentatet mot mångfaldens försvarare tecknar Magnus Linton ett skrämmande porträtt av en krisande kontinent där särskilt tre länder skakats om: Norge, Ungern och Nederländerna. Vilka idéer och förändringar drev Breivik till psykosens rand? Hur mår romer i nynationalistiska Ungern? Vad säger slöjbärande kvinnor – redan på flykt – om islamofobins nya grepp om Nederländerna?

Det här är ett skrämmande aktuellt reportage i vilket extremismens måltavlor själva talar. Magnus Linton gör en triangelresa i ett Europa utan styrfart, där en ekonomisk kris glider allt längre in i en politisk – med oöverskådliga konsekvenser. Om, som Angela Merkel hävdar, ”det mångkulturella samhället har misslyckats” – hur ser då alternativet ut? Är Europa på väg dit?

MEDIA OM BOKEN:

“Lintons bok följer några ungdomar under de där timmarna på ön då deras vänner dog omkring dem, det är fruktansvärd läsning. Dessutom belyser Linton på ett enastående intressant sätt hur det eviga tjatet om en politisk korrekt kultur- och medieelit som inte ”säger som det är” hänger ihop med Breiviks vansinneslitanior om att kulturmarxister samarbetar med muslimer i arbetet med att krossa den västerländska civilisationen. Bakom allt står feministerna. De har, enigt Behring Breivik, fördärvat den principfaste vite mannen, banat väg för en relativiserande och självhatande kultur som öppnar för mångkultur och sönderfall.”
Aftonbladet

“Linton beskriver en Bermuda-triangel i Europa. Ungern där antiziganismen nått fascistiska mått. Holland där Geert Wilders parti rustar för ett krig mot islam. Och Norge där främlingsfientliga Fremskrittspartiet återigen växer sig starkare… Linton bjuder på skarpa analyser, detaljrika miljöskildringar och intervjuer med akademiker. Det är hans paradgren, att smidigt väva ihop iakttagelser från fältet med teoretiska utläggningar.”
Dagens Nyheter

“Man kan inte bli annat än dyster av Magnus Lintons välskrivna reportage. EU är i djup kris, med en explosiv ungdomsarbetslöshet. Också socialdemokratin krisar, med en delvis politiskt hemlös arbetarklass som följd. Borgerliga regeringar, tack och lov inte Sveriges, har samtidigt sugit upp politik från högerpopulisterna. Hur motar man i det läget det rasistiska monstret i grind? Linton närmar sig ett svar när han refererar Ian Burumas tankar om hur Upplysningen kommit att missbrukas av främlingsfientliga krafter. Upplysningen hade en ”total respekt” för meningsmotståndare, påminner Linton.
Själv framträder han som en beundransvärt tålmodig upplysningsman när han med enkel statistik punkterar den rasistiska myterna.”
Expressen

“Man måste akta sig för att spegelvända extremisternas världsbild. Man måste försöka hålla fast vid fakta och förnuft. Det gör Magnus Linton. Det är det bästa med hans elegant och effektivt skrivna bok. Han tar med sig läsaren på en resa till Ungern, Holland och Norge. Varje land, och varje av extremisterna hatad grupp, får ett avsnitt. Det tre kapitelrubrikerna bildar tillsammans en kod som öppnar dörren till högerextremismens hjärnkontor; ”Parasiterna”, ”Ockupanterna”, ”Förrädarna”… Styrkan med hans bok är tvärtom hans nyktra och nyanserade analyser av ett snårigt politiskt fält där det är långt mellan ytterpunkterna. Han sorterar och systematiserar på ett klargörande sätt, men visar också att det finns en gemensam nämnare för till synes väsensskilda företrädare för den yttre högerflygeln: övertygelsen – äkta känd eller ej – att man själv, ens stam, ens land just nu lever under ett hot så akut och stort att det legitimerar, ja kräver, extraordinära åtgärder.”
Sydsvenskan

“Linton rör sig obehindrat och elegant mellan det konkreta och det mer teoretiserande. Det som gör De hatade så fenomenal är att de båda nivåerna hänger så väl samman, vilket gör att högerradikalismens utveckling och idévärld inte framstår som något avvikande och främmande.”
Fria Tidningen

“Först ut i Atlas nya snabbproducerade reportageserie finns reportagen vi är avundsjuka för att vi själva inte publicerat. Magnus Linton briljerar när han gestaltar den högerextrema tragedi vår kontinent är uppfylld av. Läs!”
Fokus

“Magnus Linton besöker Ungern, där romer förföljs, mördas och skickas på tvångsarbete, Holland, där islamofobin är stark, och Norge efter Utøya. Resultatet är en analys som fångar in hela spektrumet av högertankar från ideologier till våld, och ger dem sammanhang. Hatet är nånting vi kommer att få leva med, så det är bäst att genast ta del av Lintons rikhaltiga panoramabild för att vara beredd.”
LO-tidningen