Om mig

Magnus Linton pressbild för Atlas bokförlag.Välkommen till magnuslinton.com, en sida med och om sådant jag publicerat de senaste femton åren; i första hand mina böcker och de mediereaktioner de lett till men också ett rätt stort artikelarkiv från min tid som kulturskribent i framför allt Arena, Expressen och Dagens Nyheter. Här hittar du också många av de texter jag publicerat i andra svenska och utländska medier där jag medverkat under de 25 år jag varit verksam som journalist och författare. Plus lite annat.

Jag debuterade 2000 med Veganerna och kom 2015 ut med Knark – en svensk historia, där jag ville berätta den fantastiska historien om den svenska narkotikapolitikens uppgång och fall. Mellan debut och nu ligger Americanos (2005), Kött på flykt (2007), Cocaína (2010), De hatade (2012) samt medverkan i en handfull antologier. Under andra halvan av nollnolltalet bodde jag mest i Latinamerika, framför allt i Bogotá och Buenos Aires, men sedan några år bor jag återigen i Stockholm med min sambo Elina Grandin och våra barn Sid och Karla.

Jag är född 1967 i Göteborg och arbetade under 1990-talet som reporter och redaktionssekreterare på tidningen Arbetaren, en journalistiskt underbar tid där vi i de historiska skuggorna av Stig Dagerman, Elise Ottesen-Jensen, Moa Martinsson, Vilhelm Moberg, Birgitta Stenberg och andra delar av landets antiauktoritära frihetlighet bland pappersdrivor och cigarettrök skrev precis vad fan vi ville om allt mellan Gud och Stalin. Mycket lärde jag mig där och det sorgligaste med denna webbplats är att min tid på Arbetaren utspelade sig under internets barndom varför inga eller mycket få av dessa nittiotalstexter, åtminstone vad jag vet, finns publicerade digitalt.

Mellan 2000 och 2007 var jag chefredaktör för samhällsmagasinet Arena, och förutom ett årslångt inhopp som chef för Diakonias program i Colombia har jag sedan nollnolltalets slut jobbat heltid som författare och skribent. Jag har en stark dragning såväl till essäns krav på intellektuell distans som reportagets krav på fysisk närvaro och har i alla mina böcker försökt kombinera tanke och känsla på sätt som i bästa fall drivit läsaren till filosofiska och geografiska platser hen inte beträtt tidigare. Här en någorlunda ny och informativ intervju med mig på Författarförbundets webbplats om hur och varför jag skriver.

Hittar du inte vad du söker här är du mer än välkommen att ta kontakt på info(at)magnuslinton.com eller via telefon +46 70 734 73 66. Ha skoj så länge.