Veganerna

325-veganerna_ny-200x275Veganerna – on bok om dom som stör (Atlas 2000)
Veganerna är Magnus Lintons debut, en bok om köttätandets moraliska dilemman och djurrättsrörelsens genombrott i Sverige – det vill säga en bok om en av vår tids mest laddade filosofiska frågor: Vem har rätt att döda och varför? Boken blev när den kom (2000) mycket uppmärksammad och gjorde bland andra statsminister Göran Persson till semivegetarian.
Så skrev kritikerna:

”En bitvis lysande och rätt igenom läsvärd bok.” (Tomas Lappalainen, Aftonbladet)

”Upplysande och skrämmande … en orientering i ett av den samtida politikens mest akuta fältavsnitt.” (Mikael Löfgren, Dagens Nyheter)

”Reportage som luktar, knastrar, lever. Vrider och vänder på varje för och emot men med personliga åsikter nedtonade. Det är befriande.” (Ann-Charlotte Marteus, Expressen)

”Magnus Linton har lyckats med det som borde ha varit alla svenska tidningars uppgift de senaste åren … En bok alla borde läsa.” (Anders Mildner, Östgöta Correspondenten)

”Blottlägger djupt liggande föreställningar om moral, rätt, demokrati, förnuft – de frågor som rör begreppet humanism i den västerländska kulturen.” (Viktoria Jäderling, Göteborgs-Posten)

”Skriver med känsla och balans … väjer för alla plakatmässiga förenklingar.” (Per Bauhn, Sydsvenskan)

”Såväl reportage som analyser. Gång på gång blir man sugen på att käfta emot, men då kommer ett nytt, vassare argument.” (Stig Hansén, GT)

”Väcker frågor om alla de strukturer som begränsar våra liv.” (Hanna Pettersson, Arbetet)