Sant & falskt om Venezuela

En märklighet har uppstått bland världens medier i fråga om vem som vann valet i Venezuela – Chávez eller oppositionen. Grejen är att rapporteringen är historielös o för den som inte vet nåt om förra valet 2004 ser det lätt ut som en storseger för oppositionen; man gick fram o vann makten i tre nya delstater o Chávez förlorade lika många. Oppositionens seger skulle då – trots att Chávez vann 17 av 22 delstater – bestå i att regeringspartiet jämfört med tidigare läge tappat rejält i förtroende. Det vill säga det ser ut som en trend, en riktning, en glidning – en NYHET. Problemet, vilket många medier förbisett, är att förra valet bojkottades av oppositionen efter anklagelser mot regeringen om valfusk (vilket senare aldrig kunde bevisas o avfärdades av internationella observatörer). Vilket stödet var för alternativ/motståndare till Chávez 2004 visade sig alltså aldrig i något valutslag eftersom i stort sett inga sådana ställde upp. Chávez vann i hela landet (20 av 22 delstater) på walkover. Att han i söndagens val – som alltså inte bojkottades – skulle tappa ett antal stater har alltså länge varit helt självklart, både för regeringen o för den som rapporterar uppriktigt. En annan sak är oppositionens glädje – här har man en poäng – över att man vunnit i "de viktigaste staterna" (i meningen folkrikaste o ekonomiskt starka). Sanningen är alltså att Chávez fortfarande har stöd av en tydlig majoritet av folket, dvs ett läge som länge rått o vars jämförelser med 2004 blir fåniga. Well, där har ni nyanserna – om det var nån som undrade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s