Havererad stat

Så var det dags igen: i veckan avslöjade tidningen Semana – än en gång – att den colombianska säkerhetstjänsten buggat en stor skara intellektuella, oppositionella politiker, journalister o andra som skulle kunna sätta käppar i hjulen för statens samröre med maffian. Här BBC:s täckning. O här Semanas egen, för den som läser spanska. Det intressanta är med vilket ickemotstånd de anklagade accepterar avslöjandet, o man undrar hur regeringen kunnat missa vad som pågått. Väldigt svårt att tänka sig att president Uribe skulle vara direkt inblandad, men att inte mycket gjorts för att ta reda på vad DAS högeragenter sysslar med är uppenbart. Blir intressant att följa regeringens förklaringar. Förra året briserade en liknande skandal då det avslöjdades att vänstersenator Gustavo Petro, landets främste Uribe-kritiker o presidentkandidat i nästa val, hade avlyssnats av DAS. Då fick chefen för säkerhetstjänsten, självklart, gå. Nu ser det mer ut som det ruttna i staten kommer orsaka en total kollaps för hela DAS. Svenska Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) gav förra året klartecken till försäljning av SAAB:s militära radarsystem Erieye till Colombia. Att det var galenskap var uppenbart för de flesta, nu kanske även för ISP. O svenska politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s