SVT & São Paulo

SVT har kört en dokumentär om São Paolo där stan framstår som en enda gigantisk mordcirkus. Nån som såg den? Att städer som São Paolo, Bogotá o Medellín framstår som livsfarliga platser i svensk media är nåt som vi som bor här alltid tvingas nyansera inför anländandes bottenlösa oro. Den stora nyheten om São Paolo är, som min kollega Henrik Jönsson i Rio konstaterar, i själva verket dess dramatiskt sjunkande mordstatistik. Idag ligger stans mordfrekvens på 10,8 per 100 000 invånare, att jämföra med tex Washingtons 35. Likadant ser det ut i Bogotá o Medellín. Förklaringen är, bland annat, en rad progressiva borgmästare som gjort infrastruktursatsningar i stadskärnorna, satsat på att renovera korrupta polisinstitutioner o sjösatt omfattande sociala program. Resultaten är enorma, o den nyhet som borde spridas om São Paolo är att metropolen är en av världens i särklass mest intressanta  platser just nu. Åk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s