Reklam

Johan Lönnroth har skrivit en ny bok: Den tredje vänstern. Presenteras i Stockholm 16 juni 18.30 – 19.30 på Söderbokhandeln Götgatan 37. Här citat ur förordet:

"Den första vänstern uppstod under 1700-talet och fick sin vänsterbeteckning efter hur de olika fraktionerna satt i nationalförsamlingen efter den franska revolutionen. Dess bärande idé var liberalismen, alla människors frihet och lika rätt att delta i samhällslivet oavsett börd. Den försåg den segrande industrikapitalismen med dess ideologi. I Sverige fick den sitt politiska genombrott i mitten av 1800-talet. Den hade uttömt sin samhällsförändrande kraft i och med den politiska demokratins genombrott efter det första världskriget. Därefter blev den borgerlig och samhällsbevarande.

Den andra vänstern hade den arbetarrörelse som växte fram i slutet av 1800-talet som huvudkraft. Den hävdade jämlikhet som en förutsättning för frihet. Målet var det klasslösa samhället, eller folkhemmet som det kom att heta i svensk socialdemokrati på 1930-talet. Den var från början antikapitalistisk, men dess stora insats blev paradoxalt nog att genom reformer rädda kapitalismen från totalitära maktövertaganden. När den erövrat regeringsmakten skrev den samhällskontrakt ihop med en progressiv storföretagarklass och satte upp den nationella välfärdsstaten som mål. Också den blev samhällsbevarande och stelnade ideologiskt vid 1900-talets slut.

I länder med mer reaktionära regimer än i Sverige kom den andra vänstern att bli mer revolutionär. I Ryssland tog den makten i sin bolsjevikiska skepnad och proklamerade sovjetmakt, proletariatets diktatur. Men arbetarmakten blev det partibossarnas och statsbyråkraternas diktatur. Efter det andra världskriget växte Sovjetunionen med vasallstater fram som ett formidabelt maktblock. Världskommunismen gav stöd till nationella befrielserörelser i länder som länge lidit av kolonialismens förtryck. Men socialismen kunde inte byggas bakom murar omgiven av en fientlig och dynamisk världskapitalism. Av drömmen om socialismen blev stagnation och sammanbrott eller kapitalistisk partidiktatur.

Den tredje vänstern är ännu i sin inledande fas. Och eftersom historiens list nästan alltid överträffat människans, kan vi inte ännu veta så mycket om den. Den är ännu dröm och förhoppning mer än en realitet. Men tendenserna finns där i nutidens rörelser: Människor som verkar för demokrati och självförvaltning i sina företag och bostadsområden. Människor som vill leva i harmoni med naturen och som spränger gamla könsroller. Människor som ser sig som världsmedborgare och bygger den globala demokratin."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s