Farc skjuter svenskt

Att svenska vapen dödar barn och civila i många delar av världen är ett logiskt resultat av ett lands val att delta i global krigsproduktion, men att Sverige nu kan komma att katalysera storkrig i Latinamerikas oroligaste hörn går långt utöver det självklara; det är historiskt.

Avslöjandet att Bofors pansarskott AT4 via Venezuela hamnat hos den colombianska och av EU terrorstämplade Farcgerillan, ökänd för knarkhandel och kidnappningar, reser flera men framför allt en fråga: Vad vet Sverige och Bofors egentligen om de venezolanska och colombianska staternas natur?

Inte mycket, verkar det.

Storyn är långt större än en urspårad vapenaffär och dess slut kan bli katastrofalt. Venezuela, styrt av en krigstokig vänsterpopulist, är ett snabbt expanderande transitland för colombianskt kokain, och Colombia – styrt av en krigstokig högerpopulist – har länge anklagat president Chávez för militärt stöd till Farc. Det senare har blånekats, och Colombias tyngsta bevisning har varit funna men ifrågasatta dokument om en pansarskottsaffär mellan gerillan och venezolanska generaler.
Enligt tidningen Semana pekar nu allt på att pusselbiten som saknats i bevisningen stavas Sverige, Bofors, AT4. Saab Bofors Dynamics kallar nyheten ”tråkig” vilket knappast tröstar dem som lever i ländernas gränsområden och dagligen tvingas fly från den kriminella vapen- och drogtrafikens mördande konsekvenser.

Colombia är ett land där knarkmaffia köpt stora delar av kongressen och där regeringen skyller på grannar så fort statens förlorade kontroll eller brott mot mänskliga rättigheter avslöjas. Venezuela är en stat med galopperande korruption vars militär och gränspolis nu penetreras allt djupare av grannens maffia och gerilla. Statscheferna står och hatar varandra från var sin extrem av kontinentens vänster- respektive högerprojekt medan hoten om att utlösa krig i regionen duggar tätt. Men viktigast: gränsområdena regeras inte av någon av de två, utan av illegala grupper.

Det är i detta blodiga träsk svenska vapen idag skvalpar omkring. Inte bara som mordredskap åt dem som driver civila på flykt, utan nu också som heta politiska droppar som kan få en redan explosiv bägare att rinna över. Chávez förklaring – välden väntar på den – lär lägga all skuld på Colombia. Och Sverige all på Venezuela. Såklart.

Sen kan det smälla.

Magnus Linton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s