Inför Palmgren i P1 på tors

Här ett mejl till Lasse Palmgren som ccades mej med en rad intressanta länkar. Gissar att läsningen uppskattas av fler än mig o Palmgren:

Hej Palmgren!

Samtalet om Latinamerika i måndagens program hade ju en väldigt positiv grundton. Jag hoppas verkligen att den är välgrundad. Men vid frukosten hade jag läst en artikel av historieprofessorn Miguel Tinker Salas. Han målade upp ett helt annat och mycket skrämmande perspektiv. Artikeln hade rubriken "Honduras is Only Part of the Story" och han argumenterar för att vi i Honduras ser början på en mäktig motattack från en allians av mäktiga konservativa krafter i Latin Amerika och USA. Några citat ur artikeln:

"I would submit that events in Honduras are not isolated, but rather part of a conservative counterattack taking shape in Latin America. For some time, the right has been rebuilding in Latin America; hosting conferences, sharing experiences, refining their message, working with the media, and building ties with allies in the United States. This is not the lunatic right fringe, but rather the mainstream right with powerful allies in the middle class that used to consider themselves center, but have been frightened by recent left electoral victories and the rise of social movements.   —   None of these developments are forgone conclusions, but they nonetheless speak to the fact that conservative forces in Latin America and their allies in the U.S. are mounting a concerted counter offensive that could increase the potential for conflict in the region."
http://informationclearinghouse.info/article23222.htm

Min fråga är vad du och dina gäster säger om trovärdigheten i det här perspektivet, dvs att vänsterns framgångar på kontinenten har kulimnerat och att de konservativa politiska och ekonomiska eliterna nu samlar sig till mtattack.  I anslutning till Honduras-kuppen har det ju bl a talats om att Chiquita provocerats av Zelayas höjning av minimilönerna och agerat bakom kulisserna – ett exempel på aktörerna i den allians som Tinker Salas talar om.

Jag har en andra fråga med utgångspunkt i händelserna i Honduras: Är det i praktiken möjligt för Obama att genomdriva en ny politik gentemot Latinamerika?

Jag tycker t ex det finns anledning att fundera över skillnader mellan hans och Clintons uppfattningar. Se t ex "The Honduran Coup and the Clinton Connection/A pro-coup faction in the Obama administration"  http://original.antiwar.com/justin/2009/07/26/the-honduran-coup-and-the-clinton-connection/ 

Och Obama har visserligen sagt att det rör sig om en coup i Honduras men har i övrigt varit väldigt återhållsam, t ex jämfört med EU när det gäller bistånd. USA är ju också beroende t ex av flygbasen i Palmerola och man tycks inte avslutat utbildningen av honduransk militär. Genom att stödja och hänvisa till förhandlingarna med Oscar Arias har man ju gett kuppmakarna legitimitet som jämställd part med Zelaya. Jag ser att Obama bemött kraven på ett mera aktivit ingripande men jag tycker inte att hans argumentering är imponerande. Se t ex "Obama Knocks "Hypocrisy" of Honduras Critics" http://www.cbsnews.com/blogs/2009/08/10/politics/politicalhotsheet/entry5230498.shtml

Med hopp om att frågorna får plats i programemt!

Lasse Karlsson
Åkersberga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s