Högerns delirium & relativa kaos

När en konservativ våg som dagens drar fram över Sverige sker det mest som krusningar på politiska ytor; teologer börjar passera som "filosofer", bögar förvaltar borgerliga familjeprojekt bättre än kristdemokrater och arbetarrörelsen får begrava ordet solidaritet för att ha chans i val. Men demokratin består. Institutioner överlever. Mänskliga rättigheter respekteras.

Annat är det på andra sidan Atlanten. I Colombia – landet vars kvinnor 2006 fick rätt till abort om de blivit våldtagna eller graviditeten hotar deras liv – har ett högerns delirium drivits igång som nu riktar sin mördande kraft just mot demokrati, institutioner och mänskliga rättigheter enligt den bekanta paranoian att en epok av "absolut relativism" inletts i vilken sekulära stater blivit "en tydlig promotor av kaos".

I början av året gjordes den religiösa fanatikern Alejandro Ordoñez till chef för Colombias viktigaste myndighet för försvar av mänskliga rättigheter, La Procuraduría, ett slags korsning av JK och JO men med många gånger större inflytande och en enorm maktapparat till sitt förfogande. Landets nyktra rasade medan Ordoñez, förstås motståndare till både preventivmedel och abort, hävdade att de senaste årens genomslag för mänskliga rättigheter – det viktigaste som hänt i ett land där massvåldtäkter är ett av krigets vapen – kommit att bli ett dekadent redskap för att bryta upp "naturliga ordningar"; frigöra kvinnor från män, barn från föräldrar och stat från kyrka i vad el produrador kallar en "enad befrielsefront mot Gud".

Sen dess har myndigheten som var tänkt att skydda medborgare från övergrepp satsat enorm kraft på motsatsen. Våldtagna flickor som önskar abortera möter nu stängda dörrar, sedan Ordoñez – i strid mot konstitutionen – uppmanar sjukhus och kliniker att förvägra kvinnorna deras mänskliga rättighet, och nu vill få skolväsendet att inte upplysa elever om vilket försvar lagen ger utsatta flickor. Resultat? Död, misshandel, fattigdom, stärkt patriarkat.

Colombianska demokrater kräver nu att givarländer – La Procuraduría lever till stor del på bistånd – ser över sina budgetar och försäkrar sig om att de inte bidrar till den juridiska och faktiska terrorkampanj som inletts mot Colombias våldsdrabbade kvinnor. Sveriges stöd avlutades i juli. Tur. Nytt bör, får, inte vara aktuellt.

Magnus Linton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s