Vänstern borta i Chile

Blev som väntat – något annat var logiskt omöjligt utifrån startfältet – en mörkblå seger i Chile i dag. Högerns Sebastián Piñera, en av landets rikaste män, gå nu tillsammans med kristdemokraten Eduardo Frei vidare till andra omgången medan Michelle Bachelet med sitt enorma förtroende, hon stöds av 80 procent av befolkningen, drar sig tillbaka. Är mycket möjligt att Frei – stödd av Bachelet – kan plocka upp rösterna på de två kandidater som föll bort i dagens val (båda mer vänster än höger) o därmed besegra Piñera i en andra omgång, men det blir svårt. Ser ut som de historiska 20 årens styre av centervänsterkoalitionen Concertación – från diktatur har man byggt en av koninentens stabilaste demokratier – går mot sitt slut. Det har spekulerats i om högerns övertag i Chile är början till slutet för den latinamerikanska vänstervågen, men det lär mer vara önsketänkande från olika håll än en solid profetia. Tror jag. Här BBC:s rapport. Och by the way: Är det inte helt jävla topptokigt att P1:s Godmorgon Världen inte har ett inslag om Chile idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s