Krig, knark, USA

Här ännu en otäck nyhet från Mexiko där våldet med stormsteg rör sig norrut. I februari gjorde jag en intervju med  Maria Jimena Duzán, författare till Death Beat: A Colombian Journalist's Life Inside the Cocaine Wars, till slutkaptilet i min kommande bok och hennes idéer om framtiden förefaller efter de senaste blodiga dagarna i Mexiko som allt mer trovärdiga. Även om, som hon säger, det är en cynisk slutsats. Här ett par stycken ur avsnittet med henne apropå att det nu även i Washington kommer nya initiativ för en omläggning av drogkriget.

Maria Jimena Duzán delar analysen men menar i likhet med Latinamerikas hela politiska fält – den kristna högern undantagen – att ett nytt fönster nu öppnats mot en politik som varken försvarar legalisering eller drogkrig, utan en humanisering av kampen. Pragmatism. Förändring. Efter de tre expresidenternas uppmärksammade upprop mot drogkrigets konsekvenser tillsatte USA:s kongress en kommission som 2011 ska föreslå president Obama – och därmed världen – en ny politik. Kokainet är alltings centrum och i utredarnas utgångspunkt listas det aktuella forskningsläget, en samling hårddata fria att läsa som framgång eller katastrof.

I USA bor fem procent av jordens befolkning, men 17,2 procent av världens konsumenter av illegala droger. Hundra procent av allt kokain och 90 procent av allt heroin som konsumeras i USA framställs i Anderna, framför allt Colombia. I transitländerna – Haiti, Ecuador, Jamaica och Venezuela men framför allt Mexiko och Centralamerika – är narkotikahandel ekonomisk ryggrad i den organiserade brottslighet som hotar rättsystemen, de politiska institutionerna och medborgarnas trygghet. Ett krig pågår mellan Mexikos karteller och landets säkerhetsstyrkor, och de förra kontrollerar i dag grossistledet för allt kokain som säljs i USA. Det drogrelaterade våldet har eskalerat snabbt de senaste åren och 2008 dödades 5 661 människor, mer än en fördubbling av siffran från 2007. Mellan 1980 och 2008 har USA spenderat 13,7 miljarder dollar i drogkriget i Latinamerika och under samma period har antalet livslånga missbruk av cannabis, kokain och heroin stadigt ökat; under de 30 år som gått har antalet tunga missbrukare fördubblats för var och en av de tre drogerna.

Maria Jimena Duzán välkomnar kommissionen men menar att det inte är antalet mord i Latinamerika eller antalet missbrukare i USA som på djupet skapar omprövning i Washington, utan migrationen av det brutala fenomen så många böcker i hennes bokhyllor handlar om: krig.

— Det är det som kommit till dem. Kriget. Det låter cyniskt att säga men det är bra att kriget nått USA. Hela gränsen till Texas är i dag en krigszon. Det dödas överallt. Folk flyr. Till slut gick narkotikavåldet över gränsen och USA vaknade. Det är det som skapar nytänkande i Washington. Att de får se kostnaden. Det är inte de egna medborgarnas missbruk som förändrar deras sätt att tänka – utan kriget. Detta är en bra början. Jag är optimistisk nu. Mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s