Colombias statliga terrorism

Skandalen om hur den colombianska säkerhetstjänsten DAS utvecklats till en veritabel terrorcell går vidare och frågan om president Alvaro Uribe initierat eller varit ovetandes om verksamheten blir allt hetare i takt med att valet den 30 maj närmar sig. I Semana, landets största magasin, konstaterar Daniel Coronell i dag att DAS uppmanat till direkta terroristattacker.

Att Colombias högerregering  – hyllad av Carl Bildt och andra svenska opinionsbildare – och dess organ till stora delar består av kriminell maffia är ingen nyhet, men det som nu händer överträffar alla fantasier. Under regeringen Uribe har staten gjorts synonymt med presidentens politiska projekt och i kampen för att eliminera "statens fiender" har DAS inte bara avlyssnat, registrerat och hotat oppositionella politiker och journalister och domare i högsta domstolen utan också planerat och uppmanat till brott mot dessa personer: agenter ska stjäla deras pass, sabotera spridningen av deras texter, fabricera och offentliggöra kopplingar till landets gerillarörelser, etc.

Den statliga säkerhetstjänsten uppmanar också till regelrätta terrorattentat mot dem – liberaler, socialdemokrater, avvikande konservativa, jurister, redaktörer, etc – som inte delar regeringens politiska vision och DAS förespråkar bomdåd och teknologisk krigföring för att eliminera deras demokratiska verksamhet. Även EU:s och FN:s kontor och sändebud för mänskliga rättigheter – som kritiserat regeringen – är offer för DAS kampanj och via olika organisationskulisser ska dessa smutskastas genom fabricering av information som kan skada deras trovärdighet.

Det låter för sjukt för att vara sant, men i politiskt barbari är Colombia svårslaget. En utredning initierad av riksåklagaren har inletts men allt är redan så bra dokumenterat att USA beslutat att strypa allt bistånd till DAS, en säkerhetstjänst som via war on drugs vuxit sig fet på dollar från just Vita huset (mer om detta i min kommande bok). Vilka åtgärder EU vidtagit vet jag inte.

Uribe är konstitutionellt förhindrad att ställa upp i valet men vad som för var dag framstår som ett allt mer kriminellt politiskt projekt ser bisarrt nog ut att väljas om i form av den tidigare försvarsministern Juan Manuel Santos. Imponerande. För det är helt sant som en av analytikerna i radioprogrammet Hora 20 nyss sa: "Watergate var en väldigt väldigt liten skandal i jämförelse med det här."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s