USA nyktrar till

Sveriges radio rapporterar idag bra om USA:s justitieminister Eric Holders nya initiativ för kortare straff för ringa narkotikabrott. Som läsare av denna blogg vet har antalet fångar i amerikanska fängelser ökat med 800 procent sedan kriget mot narkotikan drog igång på 1980-talet och hälften av fångarna är dömda för narkotikabrott, majoriteten för ringa narkotikabrott, dvs är välfungerande personer som inte begått något annat brott o för vilka risken att initiera en kriminell karriär hade varit noll – om de inte satts i fängelse. Som Holder sa om den galna o resursförstörande politik som förts: "Allt för många amerikaner har suttit i fängelse alltför länge utan några bra skäl." Det vore intressant att höra en kommentar till Holders uttalande från en etablerad svensk politiker, till exempel Beatrice Ask eller socialdemokraternas justitieministerkandidat, eftersom Sverige har en liknande situation och nu snart är den enda demokrati i världen som framhärdar i den politiska logik Holder nu förkastar. I den lysande boken Narkotika – om problem och politik, recenserad av mig i Dagens Nyheter och Arena, gör Per-Ole Träskman, professor i kriminologi, en mycket klargörande genomgång av problemkomplexet och den svenska narkotikaideologins betydelse för expansionen av den svenska fängelsepopulationen för ringa narkotikabrott. Tyvärr är inte den aspekten riktigt penetrerad i någon av mina texter, men boken bör finnas på de flesta bíbliotek. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s