Kokablad i Sverige

Fick just nedanstående mejl från en tonårspappa:

Hej!
Vet du om det finns några domar i Sverige mot innehav av kokablad? Min son tog med sig två blad till skolan och i samband med det har polisanmälan diskuterats. I åklagarmyndighetens RättsPM 2009:1 står det att blad innehåller 0.5% kokain. Växlar man så att säga bladen till den mängd kokain bladen skulle kunna ge och dömer därefter? 1 kilo blad blir då 5 gram kokain.
Eller finns det inga prejudikat? "Vägledande praxis saknas" står det då (2009). Kanske har någon dömts sedan dess. Undrar hur man tar reda på det.

När jag för flera år sen skrev krönikan Knarkfest på svenska ambassaden (Sveriges Radios OBS) och reportaget Kokan och kokainet (Glänta) ringde jag svenska tullen och fick bekräftat att den som ertappas med till exempel kokaté på Arlanda grips för narkotikabrott, men han kunde inget säga om ifall någon dömts eller vilka straffsatser som i så fall gällde. Hinner inte researcha nu men är det någon här som vet o skulle kunna upplysa pappan ovan i fråga om ev prejudikat eller praxis? Med tanke på att kokaté konsumeras på såväl svenska ambassader och på alla svenska (skattefinansierade) biståndskontor i Anderna är ju frågan intressant att reda ut. Har verkligen svårt att tro att någon i Sverige dömts för innehav av kokablad eller kokaté, men på tema droger slutar ju Sverige aldrig att förvåna. Nån som vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s