Massmördare frigiven

Det mesta som skrivits om alla tiders största kokainkung – Pablo Escobar – har haft en och samma person som primär källa till de avgörande ögonblicken i de hundratals filmer, teveserier, dokumentärer och böcker som producerats utifrån den sanslösa historien: massmördaren Jhon Jairo Velásquez Vásquez, alias "Popeye" – en man som igår släpptes fri efter 23 år i fängelse.

Popeye var Escobars närmste man under de blodigaste åren i skiftet mellan 1980- och 1990-tal och har från sin cell generöst leverat citat till journalister som storögt stått på kö och det har varit svårt att avgöra sanningshalten i hans påståenden eftersom han älskar uppmärksamhet och har en förkärlek för chockerande budskap. Klart är emellertid att hans röst bedömdes som så tillförlitlig att han spelade en viktig roll för att få fd justitieminister Alberto Santofimio dömd för mordet på Luis Carlos Galán, den liberala vänsterns presidentkandidat 1989, en historia om den colombianska statens fruktansvärda brott som i sin helhet berättas i Escobar-kapitlet i min bok Cocaína.

Popeye har erkänt 300 mord direkt utförda för egen hand och aktiv inblandning i ytterligare 3000, samt planeringen av över 200 bilbomber. Han är en av huvudkällorna i den fantastiska boken The Memory of Pablo Escobar av  James Mollison och Rainbow Nelson och han har spelat en betydande roll i förståelsen av hur det säreget våldsamma fenomenet "el sicariato" – också det på djupet utrett i Cocaína – fungerar och har fungerat. Popeye kommer att leva övervakad under lång tid framöver och hur länge han överlever den relativa friheten bland de mördande och hämndlystna krafter som fortfarande agerarar med stort spelrum i landet återstår att se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s