När ekonomi sätter etiken ur spel – visar Colombia vägen för framtidens journalistik?

Välkommen till ett seminarium om hur arbetsvillkor och finansieringen av medier i Colombia bidrar till hot och attacker mot journalister, men också får dem att tumma på den journalistiska etiken.

På lokal nivå är det standard att ägarna till colombianska tidningar, radio- och tv-stationer säljer utrymme till journalister som där publicerar nyheter och reportage. Journalisten betalar ägarna för utrymmet (en sida i en tidning eller en timme i radio) och måste sedan själv sälja in annonser för att finansiera verksamheten. En pervers logik har utvecklats där reportrar sitter på dubbla stolar och är både granskare och annonsraggare och journalistikens innehåll blir ett vapen i en utpressningskarusell där både lokala politiker och journalister deltar.

Situationen Colombia är extrem, men i flera länder runtom i världen försämras journalisters arbetsvillkor i rasande takt, allt fler tvingas frilansa och bemanningsföretag flyttar fram sina positioner.  Med följd att den journalistiska etiken sätts ur spel och gränserna mellan reklam och journalistik luckras upp på olika sätt. Fenomenet är än så länge begränsat i Sverige men riskerar att växa i samband med att etablerade medier stänger redaktioner och öppnar för lokala initiativ.

Seminariet hålls på engelska.

Anmäl dig gärna på Facebook.

I panelen:
Pedro Vaca, verksamhetschef FLIP, Fundación para la Libertad de Prensa
Arne König, tidigare ordförande i Europeiska Journalistfederation
Johan Schmidt, projektkoordinator för Reportrar utan gränser och frilansjournalist

Tid:
onsdag den 17 december, kl 18.00-19.30

Plats:
ABF-huset, Palmesalen
Sveavägen 41, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s