Why Punish Drug Users at All?

Kriminalisering av eget bruk av droger har, som på djupet behandlas i min bok, varit en hörnpelare inte bara i svensk narkotikapolitik utan också amerikansk. Även i många andra länder är eget bruk kriminellt och det som gör Sverige unikt är att lagen här används för att via urin- och blod-prov masstesta människor på ett sätt som, enligt EU:s narkotikabyra EMCDDA, inte görs någon annanstans i den demokratiska världen. I dag är Vänsterpartiet det enda svenska parti som är för en avkriminalisering av eget bruk – en återgång till det som gällde i Sverige fram till 1988 – och frågan om bruk av droger ska vara olagligt eller ej rymmer en lång rad filosofiska och politiska frågor som igår behandlades väldigt intressant i en lång artikel i New York Times.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s