Magnus Linton läser böcker om maskuliniteter och ser åtminstone ett gott tecken i vår dystra tid.
Vi lever i en skarv. Mycket ser illa ut i världen nu men när det gäller ett område är situationen ljusare än någonsin. Faktiskt. Och det bästa är att det handlar om den politiska uppgift som är viktigare än alla andra: en radikal förändring av de normsystem som kons1rar maskuliniteter.
När Susan Faludi i sin bok Ställd kom fram till att män och kvinnor har ett gemensamt intresse av att göra upp med ett kapitalistiskt system som producerar och reproducerar ömsesidigt förtryckande ideal hade hon fel. Det är tvärtom. En hel hop vänstergubbar jublade över Faludis tes för att den så fint kunde paras med marxism och för att den lovade dem vinst när projektet var genomfört. Men tyvärr. Sanningen – det är jag rätt övertygad om – är att män inte har ett dugg att vinna på en riktigt radikal uppgörelse med den könsmaktsordning som dominerat hela människans historia. Och det är förstås därför så lite händer. Sekularisering, familjpolitik, lagstiftning – allt är goda saker som tar oss en bit på vägen mot ett mer jämställt samhälle. Men likväl är det yta. Därför är det sorgligt talande att det blir sån uppståndelse när Gudrun Schyman påpekar ett enkelt faktum alla borde kunna skriva under: ”kvinnoförtrycket är det mest universella, äldre än klassamhället, och har bestått över klassamhällets konvulsioner.”
Så är det ju. Varje människa med ögon ser att det. Man kan resa till vilken som helst plats på jorden, bege sig till vilken som helst epok i historien eller knalla ner till vilken som helst konsumbutik i detta land – den systematiska underordningen av kvinnor är alla samhällens mest bärande struktur. I Sverige som i alla andra länder finns djupt rotade kulturella föreställningar som ger män makt att styra kvinnors liv; att män mördar sina döttrar är ovanligt i Sverige, men att män mördar sina fruar är vanligt. Medvetet och omedvetet fortsätter män att socialiseras in i positioner och beteenden som gör att överordningen omskapas och lever vidare trots reformer. En genuin och inte ytlig uppgörelse med detta system kostar. För män. I sin bok Men