Silvias vänner

Brett leende bland söta barn toppade drottning Silvia i tisdags Colombias största tidnings förstasida och förklarade sig under en jättebild ”glad för denna nya allians mellan Sverige och Colombia för en bättre miljö”. Sen skojade hon i fotoblixtarna med landets kontroversielle högerpresident Alvaro Uribe, ledare för ett politiskt parti som just nu är svårt skandaliserat av en juridisk svärm rättsprocesser om omfattande stöd till Colombias paramilitära terrorgrupper. Uribe är förstås glad att Sveriges drottning skänker honom blågul glans genom att ”lägga första stenen” i bygget av ett nytt etanolverk, utan kunskap (får man hoppas) om att just etanolen varit stark ekonomisk motor i den humanitära kris Colombia nu genomlever.

De privata bolagens vilda västern-jakt på råvaror till biobränsle – ackompanjerad av de paramilitära gruppernas massakrer på civila som bott på de ekonomiskt attraktiva markerna, oftast indianer och svarta – har spelat en avgörande roll i kreationen av vad UNHCR kallar ”en av världens största interflyktingpopulationer”. Om det megaprojekt Silvia och Sverige nu hjälpt till att lansera blir lika omgärdat av narkotikapengar och terroraktioner som regeringens allierade är vet ännu ingen, och det är kanske osannolikt. Men att 40 av presidentens politiska partners i dag sitter i juridiskt klister för samröre med – troligen också ordergivning till – massmördare vet alla här.

Utom, kanske, Silvia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s