Statskupp i Honduras

Militären har till slut kuppat i Honduras där vänsterpresidenten Manuel Zelaya kom till makten 2005. Så sent som igår tycktes läget stabiliserat inför dagens omröstning efter att FN och USA uttlat sitt stöd för presidentens rätt att genomföra ett slags folkomröstning för att undersöka honduranernas eventuella sympatier för en framtida grundlagsändring som skulle göra det möjligt att välja om Zelaya i valet i november (dagens konstitution tillåter inte omval). Vad som är på gång är en konstitutionell process liknande dem som på senare tid gjorts i Venezuela, Bolivia och Ecuador och Honduras höger gör nu allt för att sabotera processen eller eventuellt redan störta presidenten. Läget är ännu oklart och bloggar o tidningar inifrån verkar inte uppdaterade. Tyder på väldigt stort allvar. Enligt Telesur har Zelaya förts till Costa Rica och säger att det handlar om en grupp inom militären som han tror saknar bredare stöd i landets armé. Enligt Honduras Högsta Domstol har allt gått rätt till och det är domstolen som beordrat att presidenten ska avsättas då den menar att förfarandet kring den kontroversiella folkomröstningen varit grundlagsvidrigt och att Zelaya ignorerat HD:s order om att återinsätta landets ÖB som sparkades förra veckan. Det intressanta med detta blir att se hur OAS, Organisationen för amerikanska stater, sköter sig. När Morales höll på att kuppas bort av tokhögern i Bolivia för ett år sen blev det ett prov på hur det stod till med den nya integrationen av Latinamerika då det nybildade Unasur reagerade snabbt till Evo Morales försvar. Var snyggt. För ett par månader sedan, när Obama hade sitt första toppmöte med de latinamerikanska ledarna och en ny attityd gentemot Kuba spikades, stod det klart att OAS nu är inne i en tydlig förnyelse. Nu har organisationen fått en ny uppgift att bita i och jag har en tydlig känsla av att de här grabbarna kommer få packa ihop väldigt snabbt efter att OAS, FN, EU, USA o resten av världen fördömt dem. Nedan läsning på svenska, engelska o spanska från de senaste dagarna (observera datum när texterna är skrivna för att hänga med i förloppet). Björn Blomberg följer utvecklingen på bloggen Third World.

Troops arrest Honduran president
OAS resolution om Honduars
Statskuppförsök i Honduras

HD beordrade statskupp i Honduras

Honduran president is Ousted in Coup

Qué es lo que ocurre en Honduras?
Golpe militar en Honduras
Coup in Honduras: President tells of his "brutal kidnapping"
Honduras President arrested in Military Coup

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s