Kuppens efterspel

Ser ut som om den nye "presidenten" i Honduras Roberto Micheletti kom på plats väldigt snabbt efter att ha haft hela det institutionella etablissemanget i ryggen. Läskigt, efter ett dygns medietystnad. Eller snarare: klassiskt. Till och med Colombias högerpresident Alvaro Uribe har fördömt kuppen så det ska bli intressant att följa den militärt tillsatta regeringens försvar för att detta här gått rätt till. Även om Zelaya gjort våld på grundlagen – vilket jag i fredags hörde t o m USA:s ambassadör i landet säga att inget tyder på – är det svårt att se hur det resonemanget ser ut.

Det så kallade avskedsbrevet – som kuppmakarna menar att Zelaya själv skrivit under i en önskan att avgå av hälsoskäl – har totalt förnekats av presidenten och det tycks räcka med att OAS utreder den saken för att få en känsla för vad det är för folk som ligger bakom förloppet. Likaså det som anses vara skälet till kuppen – att Zelaya lagvidrigt trixat med grundlagen för att göra sig själv valbar på nytt – vilket det råder motstridiga uppgifter om. Enligt aporrea.org har Zelayas initiativ handlat om att undersöka opinionen för att tillsätta en grundlagsstiftande församling i likhet med de processer som nyss genomförts i Bolivia och Ecuador, och har inte på nåt sätt specifikt handlat om att tillåta omval. Det har varit en idé om att rita om hela landets demokratiska system och själv har Zelaya enligt flera källor åtskilliga gånger avvisat alla tankar på att ställa upp igen i valet i november.  

Viktigast nu är givetvis att se till att det inte blir något blodbad. "Skottlossning med minst 500 skott avlossat av armésoldaterna inifrån presidentpalatset och vi är helt ovetande om vad som ägde rum", rapporterar Dick Emanuelsson i Flamman (enda svenska tidningen som har person på plats) och det är oklart vem/vad som varit föremål för de skotten. De bilder på militärens agerande som gått ut ger knappast skäl till lugn och nu råder undantagstillstånd. Vad som de närmaste dagarna händer med gatuprotesternas ledare vet ingen och det är rätt skrämmande att de stora medierna redan tycks ha gått vidare och lämnat Honduras med ett snabbt konstaterande. Roligt dock att se att både DN och Sydsvenskan har mkt bra analyser i dag. Ni som läser spanska kan läsa motvikt till mainstreammedia på aporrea.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s