Bortom Bogotá

Rätt snart efter 11/9 stod det klart att USA främsta ickemuslimska mål i kriget mot terrorismen skulle bli den colombianska Farc-gerillan. Efter några retoriska vändningar hade Bush-administrationen gjort the war on drugs till detsamma som the war on terror och sen dess har 4 miljarder dollar plöjts ner på att med militära medel utrota Latinamerikas äldsta gerilla och bomba fram fred i världens längsta ännu pågående väpnade inbördeskonflikt.

Så hur har det gått? Är freden här, kokan utrotad och gerillan död? Nej, närmast tvärtom. Om man får tro boken Beyond Bogotá – Diary of a Drug War Journalist in Colombia. Garry Leech, författaren, har gjort en imponerande fältresearch i det land som utan tvekan är det svåraste av de latinamerikanska att förstå sig på. Vem och vad är egentligen Farc i dag och vad sysslar dom med? Mycket koka, lyder Leechs svar, men inte särskilt mycket terrorism. O hur, i praktiken, fungerar de krafter som driver samman globala oljebolag, den colombianska militären och frilansande yrkesmördare till en och samma folkfördrivande maskin? Påfallande smidigt o med sittande regering som kriminell kopplare, är författarens svar.

Leech rätar ut många frågetecken kring denna knarkdrivna konflikt som nu har lett till att 4 miljoner människor är på flykt i sitt eget land, en internflyktingkatastrof överträffad bara av Sudan. Tyvärr är han på ett par ställen pinsamt naiv, ibland okunnig, inför Farc-gerillans förödande roll i dramat o tenderar att lägga all skuld på bolag o stat. Men har man bara klart för sig att analysen filtrerats genom ett rätt enkelt, och inte helt uppdaterat, marxistiskt filter så är det här ändå ett bitvis lysande reportage från Sydamerikas – tyvärr fortfarande – blodigaste hörn.

Magnus Linton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s