Revisionism

Alla som kan svensk vänsterhistoria måste le åt Greiders klapp på huvudet åt Suhonen i dagens DN; är det inte en tidskrift som väldigt väldigt starkt lyser med sin frånvaro i berättelsen? Hur kommer det sig att vår mest kramade socialist skriver om sin personliga relation till landets tidskrifter utan att nämna sin egen baby? Nån som minns TLM, Greiders barn?

Inte ens han själv tydligen. Eller jag gissar han skäms. Det var smalt, grabbigt, svenskt. Fem ölboys med akademikerkomplex som längtade åter till det 70-tal de själva vuxit upp i blev inte angeläget för andra än blonda pojkarna själva när feminism och invandring möblerade om Sverige. Så den dog. Snacka om elitism. Snacka om att segla bortom all sorts rörelse.

Projektet TLM var intressant som representant för den väl etablerade vänstergenren "det är nyliberalt att ha roligt"; den dansar inte, knarkar aldrig och har bara sex med motsatt kön. Missar livet. O sen när den blir 35 blir det kris. Terapi eller sprit. På nollnolltalet sågs TLM:s forna redaktörer – Greider, gängets fader, hade lämnat lärjungarna då – stupfulla yra runt på vänsterfester i Sthlm med munnen full av snus och händerna fladdrandes efter flickors bröst. Ensamma. Det var en sorglig scen. Världen var en annan. Vänstern hade börjat dansa.

Jag älskar Greider lika mycket som alla andra, men tror inte jag i dag skulle läsa en radikal tidning som redigerades utifrån hans preferenser även om han verkar ha tagit djurrättsfrågan o feminismen – i alla fall när den handlar om undersköterskor – till sig på allvar. Det, som mycket annat, hedrar honom. Jag vet inte om den strid som ritas upp mellan Arena och Tvärdrag är skämt eller allvar, men en tidning som ännu 17 år efter sin födelse river upp så mycket hat som Arena kan inte gärna vara annat än bra o hållbar. På något sätt. Får se vilket som blir Tvärdrags öde – TLM:s eller Arenas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s