Statskupp i Paraguay?

När högern kuppade i Honduras applåderades det till och med på svenska universitet, medan det var uppenbart för demokrater att händelsen sannolikt skulle bli ett prejudikat för kommande mörker om saken inte snabbt ställdes till rätta. Det skedde inte o nu får jag följande mejl från en bekant i Paraguay. Mycket skrämmande, även om det verkar ovisst allt. Har inte följt Paraguay på sistone men dagarna innan kuppen i Honduras fick jag liknande mejl. Huh. Se det som ett nyhetstips ni som jobbar med aktualiteter. På slutfrågan har jag inget underbyggt svar, men efter Honduras känns det enda rimliga som: ja, det kan det säkert.

—-

Hej,
Under de senaste veckorna har jag blivit varse om en hel del oroväckande signaler från vänner, familj och bekanta i Paraguay. Många påstår att en statskupp är på gång, enligt regeringen har man avstyrt två misslyckade statskupper inom en mycket kort tid. Tjänstemän från USA talar tydligen om "en framtid utan Fernando Lugo", samtidigt som det talas om att flera ledande militärer anser att Lugo inte är "legitim president" (Lugo har tydligen redan avskedat flera av dem). Samtidigt säger flera jag talat med att privat media under de senaste veckorna piskat upp en nästintill hatisk stämning med udden riktad mot Lugo och APC. Folk på gatorna säger att en statskupp inte är långt borta. Allt det här har jag hört ryktesvägen från folk inom landet. Jag har inga bevis för någonting. Vad tror du? Kan det här bli slutet för Paraguays första vänsterregering någonsin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s