Rik mans drog

Olle Svenning har en inte helt begriplig text i dagens Aftonbladet där jag nämns som – jorå, här står allt still – drogliberal. Artikeln är svår att säga något klart om då dess fria fantasier springer ur ett ängsligt psykologiskt inre. Svenning är en av Sveriges allra mäktigaste miljonärer – bygger just nu en åttamiljoners sommarstuga i västkustens mest exklusiva överklassghetto, jo det är sant – o med sånt växer, av rena komplexmekanismer, ett droglikt behov av att fiktivt hålla sig kvar på marken genom att låtsas som om andra seglar ovanpå genom att "finna arbetarklassen obildad, rentav obildbar". Har jag nånsin skrivit det? Har jag nånsin tänkt det? Ett litet citat som stöd om man får be. Under 90-talet hade just Greider o Svenning en rolig debatt som klädde av Svenning som aristokrat. Jag tyckte då att Göran slaktade Olle lite väl lätt, men när man idag har facit i hand får man nog säga att han hade rätt. Överklass som låtsas vara arbetarklass är en genre för sig. Sök rätt på den debatten. Skoj läsning. Det här lyxbygget är den svenska medievärldens största snackis just nu och jag är rätt säker på att en seriös mediekritiker som Dan Josefsson om något år kommer publicera ett stort avslöjande om vad det, rent konkret, betytt för det svenska opinionsklimatet. En fantastisk story om svensk medieelit 2010 och hur tystnad skapas. Djupt tragisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s