Behållarna

När en bit ur Kajsa Ekis Ekmans bok Varat och varan gick i DN för en tid sen tyckte jag texten var närmast sinnesförvirrad o föreställde mig att själva ARGUMENTEN bara ramlat bort ur den del tidningen valde att publicera men skulle återfinnas i bokens helhet. Av den artikel av Ekis Ekman som går i nya Bang framgår emellertid att artilleriet aldrig har bestått av mer än känslor, vilket Nina Lekander påpekar i dagens Expressen. Tack Nina, började av tystnaden att döma tro att Ulrika Westerlund var den sista feministen.

Alla har givetvis rätt till sina känslor o jag är på det klara med att det finns erfarenheter jag inte vet nånting om o därför saknar kompetens att uttala mig om. Som tex att vara gravid, föda, vara moder. Men det är svårt att se hur en debatt om surrogatmödraskap ska kunna vinnas av bara känsloargument. Eller finns det skäl för mig att ha större respekt för en person som säger att "jag bara känner att surrogatmödraskap är fel" än en som säger "jag bara känner att abort är fel"? Båda är respektabla känslor, men konsekvenserna –  dvs om fler eller färre personer lider mer eller mindre av förbud eller legalisering – måste väl avgöra? Eller ska rationalitet gälla i abortfrågan men inte i surrogatfrågan?

En smart nära vän sa nyligen – apropå den nykonservativa vänsterns/feminismens aktuella medieheydays – att det är lustigt att följa postmodernismens resa genom decennierna; på 80-talet visste ingen vad det var, på 90-talet blev alla det, på 00-talet bekämpades den av högern och på 10-talet bekrigas den av vänstern – med postomoderna redskap (utan att fatta det). Debatten om surrogatmödraskap fångar hela resan. Talande läsning. Rolig. Lite kuslig. På Bangs hemsida pågår, som Lekander påpekar, en debatt om saken som i sin totalitet är betydligt mer upplyst än själva ursprungsartikeln. Vad det kallas när en teoretisk sak som satts på hierarkisk piedestal bleknar i analytiskt värde i relation till de kunskapsmyllrande fragment som uppstår i dess kölvatten? Pomo. Självklart för tänkande. Lär dröja till 20-talet innan det går upp för höger o känslovänster. Men även den tiden kommer. Jag lovar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s