How Legalizing Marijuana Would Weaken Mexican Drug Cartels

Under de gångna veckornas debatt om Kalifornien stötte jag flera gånger på det rätt bisarra argumentet att en legalisering av cannabis i Kalifornien inte skulle ha nån inverkan på den organiserade brottsligheten – ett påstående som faller redan på logiknivå, men ändå framfördes. Här reder Laura Carlsen, USA:s bästa analytiker av Latinamerika, i en eftervalsanalys ut saken och lägger till den aspekt som är helt avgörande för såväl min bok som det globala kriget mot drogerna:

"The government of Mexican president Felipe Calderon, along with Colombian president Juan Manuel Santos, has redoubled efforts in U.S. media and international forums to oppose the California legalization measure. This is not surprising. These two nations are deeply entrenched in a military-model drug war that has channeled a combined total of nearly $9 billion dollars in U.S. government funds to their governments. As in any war, powerful political and economic interests are at stake in perpetuating the drug war."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s