Vänsterhaveri

Polo Democrático – Colombias nya socialdemokrater som jag här skrivit uppskattande om vid flera tillfällen – har krisat sedan 2010 och tycks nu gå mot sin totala kollaps sedan Bogotás borgmästare, polodemokraten Samuel Moreno, idag vid lunch stängdes av från sitt ämbete p g a korruption. Borgmästarposten är en språngbräda mot presidentposten o efter att "Polon" länge innehaft den har förhoppningarna om att det här landet en vacker dag ska styras av en vänsterpresident ökat, men efter Morenos vanstyre framstår ett sådant scenario som väldigt avlägset. Polo Democrático växte under nollnolltalet fram som en mycket fräsch vänsterkraft och var under decenniets andra hälft i praktiken landets enda samlade opposition mot den av maffia byggda högerregeringen. Sedan dess har partiet drabbats av klassiska vänstersplittringar – kommunister o sossar kan ju av förklarliga skäl inte samarbeta o det var kanske naivt att tro att det skulle gå i det här fallet – o flera av dess bästa skallar har nu lämnat partiet och startat egna partiprojekt. Inget av dessa har emellertid några chanser att på allvar utmana dagens ultrapopulära höger, o i dag framstår mitten av nollnolltalet som ett slags den nya vänsterns mycket korta glansdagar. Landets historiska trauma är att så fort en vänsterkraft fått rejäl parlamentarisk styrka har dess företrädare mördats av elitens maskingevär, o det tragiska med Polon är att när det för första gången blivit möjligt att driva vänsterpolitik i Colombia utan att bli mördad så faller man pladask på eget grepp. Att Samuel Moreno vanstyrt Bogotá råder ingen tvekan om o att han därmed krossat den lilla goodwill som fortfarande fanns kvar i Polo Democrático är uppenbart. Mycket sorgligt allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s