Kokain & politik

För er som läst Cocaína och intresserar er för kokainets geopolitiska betydelser utifrån den infekterade triangeln USA-Venezuela-Colombia kan denna nyhet (på spanska) vara av intresse. Det ligger i war on drugs logik att varje gång en knarkbaron grips måste USA och Colombia övertyga världen om att det handlade om "den störste" och att händelsen innebär ett "helt avgörande slag" för drogtrafiken. Som läsare av boken vet är allt det där bara en propagandistisk ritual för att hålla vapenkarusellen gående – kokain är idag billigare, bättre, tillgängligare och mer nyttjat än någonsin tidigare i historien – men gripandet av El Loco Barrera är ändå intressant eftersom det säger mycket om de tidigare dödsfienderna Venezuela och Colombia och deras, till USA:s förtret, allt bättre relationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s