Chávez seger

Om det på lång sikt var bra eller dåligt för Venezuela att Chávez vann på nytt vet jag inte, men en sak det är märkligt att ingen uppmärksammar mer – om det nu är demokrati som ska mätas – är hur valdeltagandet stigit i landet. Över 80 procent röstade, att jämföra med övriga latinamerikanska länders siffror. En del av förklaringen har förstås att göra med den expanderande klientelismen och Chávez korporativa ambitioner – på intet sätt frånvarande fenomen i övriga regionen – men det är ändå svårt att inte se det som ett stort framsteg. Angående vad som gått rätt och fel i Venezuela jämfört med de övriga vänsterprojekten i Latinamerika rekommenderar jag återigen Wendy Hunters och Kurt Weylands med fleras Leftist Governments in Latin America – Successes and Shortcoming, en bok jag recenserade här och vars analyser spelade viss roll för de slutsatser som drogs i min rapport Latinamerika, vänstern, framtiden. Boken, en akademisk produkt, är två år gammal men dess analyser är hållbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s