Frige Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi!

Manifestation till stöd för de två fängslade poeterna.

Diktläsning av Roya Zarrin, Sofia Stenström och Linn Hansén, tal av Ola Larsmo från Svenska PEN och Astrid Trotzig från Författarförbundet. Tid: Måndagen den 13 januari kl 15-16 Plats: Iranska ambassaden, Elfviksvägen 76 (Västra Yttringegård), Lidingö.

En månad har gått sedan de två persiska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi försvann från sina hem. De befinner sig sedan dess i det ökända Evin-fängelset i Teheran, utan att ha delgivits någon grund för gripandet och utan att fängelset vidkänner att de hålls fångna. Vi kräver att Fateme och Mehdi, liksom de tusentals andra aktivister och intellektuella som befinner sig i Evin och andra fängelser runtom i Iran, omedelbart friges.

Fateme Ekhtesari, född 1986, är en av de poeter som i september medverkade under Göteborgs poesifestival. I egenskap av feministisk aktivist som regelbundet publicerar regimkritiska dikter på nätet är hon sedan många år övervakad av den iranska staten. Vid hemkomsten arresterades hon och förhördes i timmar, hennes Facebook-konto hackades och hennes blogg stängdes ner. Den 24 december bekräftade källor inifrån Evin-fängelset att både hon och Mehdi Moosavi båda befinner sig där.

Evin är ökänt för att både före och efter revolutionen 1979 vara den plats där aktivister hamnar, på en särskild avdelning avsedd för politiska fångar. Sedan den gröna rörelsens protester mot president Ahmadinejad 2009 sitter så många av landets intellektuella, journalister och kulturarbetare fängslade där, att det i folkmun kallas för "Evin universitetet". Många är de som vittnat om övergrepp, våldtäkter och tortyr innanför fängelsets murar.

Den iranska regimen intensifierar just nu repressionen mot intellektuella för att skrämma dem till tystnad. Ekhtesaris och Moosavis vänner, som den 23 december via sociala medier offentliggjorde informationen om försvinnandet, har sedan dess själva mottagit hot om arresteringar.

Vi kräver, tillsammans med Göteborgs Poesifestival, Svenska PEN och Sveriges Författarförbund, att Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi omedelbart frias, liksom de tusentals andra aktivister och intellektuella som befinner sig i Evin och andra fängelser runtom i Iran.

Måndagen den 13 januari kl 15 samlas vi utanför den iranska ambassaden för att protestera mot fängslandet av Fateme och Mehdi, för att kräva deras frigivning och för att visa att den iranska regimen aldrig kommer lyckas tysta motståndet mot den.

Helena Boberg
Athena Farrokhzad
Linn Hansén
Aslan Manouchehrpour
Hanna Nordenhök
Kholod Saghir
Sofia Stenström
Jenny Tunedal
Roya Zarrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s