Liv på spel

LA PAZ. Medan religion återtar mark i väst slår förnuft rot i syd. I torsdags skålade Colombias feminister sedan författningsdomstolen konstaterat att landets abortlag krockar med de mänskliga rättigheterna; från och med nu är abort laglig i tre fall – våldtäkt, fara för kvinnans liv eller grava missbildningar.

Inte mycket att hurra för ur svenskt perspektiv kanske, men ett paradigmskifte i ett av världens mest brutalt katolska länder. Medan kyrkans åldermän yrat om "liv" har varje år över 250 000 unga kvinnor – en stor del våldtagna tonårsflickor – tvingats sätta just livet på spel i underjordiska kliniker.

Chile och El Salvador blir nu ensamma kvar som skamfläckar på Latinamerikas karta, men fler genombrott står för dörren. Förstås. Moralisk utveckling går möjligen i vågor, men har till slut bara en vägg att luta sig emot: förnuft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s