Blodigt bränsle

Det senaste decenniet har biobränslen blivit ett nytt hopp för tredje världens regeringar, inte minst i Latinamerika. Etanol är en brasiliansk exportsuccé och biodiesel (palmolja) spelar just nu en stor roll i den colombianska regeringens försök att lyckas på världsmarknaden. Men med palmplantagernas rekordexpansion i Colombia tilltar inte bara skogskövling, monokulturproblem och katastrofer för ursprungsfolk – palmoljeboomen spelar också en mycket speciell roll i dagens kokainbekämpning och landets paramilitära trauma. Vem betalar egentligen notan för den rika världens nya miljöbilar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s