Tröga indianer

Kolla här en intressant grej om clashen mellan Perus regering o landets radikaliserade indianer. Samma sak händer just nu på andra håll på kontinenten, inte minst här i Colombia. O allt har sitt ursprung i att flera länder som fått nya progressiva konstitutioner de senaste decennierna har lovat mycket mer i sina tjusiga grundlagar än vad regeringar kan hålla. När det nu överallt ska odlas råvara till biodiesel eller borras mer olja i energikrisens spår måste sån mark som givits till (återtagits av) olika minoriteter (förutom indianer tex också afroamerikaner) som vägrar leva individualistiska kapitalistdynamiska liv rensas från den sortens "bakåtsträvande" folk. I Colombia – o jag är rätt säker på att det är likadant i Peru – fördrivs just nu dessa människor med hjälp av det retoriskt effektiva drogkriget. Först ser regeringar till att de börjar odla koka, o sen fördrivs folken eftersom de håller på med olaglig verksamhet. Därefter tas marken över av så kallat produktiva ekonomiska krafter, dvs globala bolag. Kriget mot drogerna är en lysande affär för regeringar i detta avseende. Att få marknadsekonomiskt trögt folk som ursprungsfolk o slavättlingar att lämna mark de har fått sig grundlagsfäst är lögn i helvete för regeringar. Men med kokain blir alla underverk möjliga. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s