Tomtar & troll

Dan Josefsson är en viktigt röst i svensk debatt o en av de roligaste vänner jag har, men det han fått ur sig de senaste dagarna börjar nå rätt skruvade nivåer. Ur dagens SR:

"Arena är inte bara en röst i mängden. Det är språkröret för socialdemokratins intellektuella."

Really? När jag i sex år bestämde över tidningens innehåll kan jag lova att sossefaktorn på skribenterna var extremt låg. O vad jag vet var/är ingen av de aktiva redaktörerna sosse. Säger: ingen. Skulle vara läsarna då han syftar på, men jag är rätt säker på att de flesta läsare röstar på vänsterpartiet o det av det enkla skälet att v har högre utbildade väljare än s och sånt spelar givetvis roll för konsumtion av en produkt som Arena. Men de är i guess också nyliberaler. De har ju utbildning o bor i storstad. 

O här:

"Den här tidningen stöds på olika sätt utav LO. Hur kan det komma sig med tanke på att den här tidningen oftast är fullständigt ointresserad utav de frågor som verkligen är angelägna för arbetarrörelsen?"

Jag trodde det gått ett par decennier sen den siste övre medelklassmannen – Dan är läkarbarn – gjorde anspråk på att veta vilka frågor "som verkligen är angelägna för arbetarrörelsen", men det var fel. O att LO stödjer lär bero på att det är en demokratisk organisation som gillar pluralism. Jag vet inte vad Arena fått av LO, men det handlar om spottstyvrar – praktiskt taget ingenting – jämfört med vad LO ger till andra tidningar, organisationer och organ vars opinionsbildning ligger mer i linje med mainstreamvänsterns stöveltramp. Precis som Sollefteå är för litet för att ha ett kulturhus kanske Sverige är för litet för Arena, men det hedrar LO att man hittills stött radikalt o extremt o roligt o nytt idéskapande utan att lägga sig i. Kanske är slut på det nu så svenskarna får två Vår Bostad och ingen Arena. Grattis.

Arena är ingenting av det Josefsson o Suhonen fantiserat fram när de suttit o runkat över varje rubrik som haft ordet "sex" i sig och, av ointresse förstås, inte läst resten. Sexslutsatserna säger mer om grabbarna än om tidningen. Arena är ett smalt politiskt idémagasin läst av nästan ingen där i första hand unga teoretiskt intresserade skribenter möter läsare i ett prövande av politiska, etiska, feministiska, estetiska o ofta marxistisk baserade tankar om framtiden. Bara det. Klart det är elitistiskt. Klart det är exklusivt. Precis som det är elitistiskt att gå på universitet eller läsa en kultursida. Herregud. Varje nummer kommer ut för att skribenter och redaktörer jobbar kvällar o helger gratis. Är Sverige inte större än Sollefteå? Måste alla kulturtidskrifter, på vänsterns egen begäran, läggas ner? Har folket segrat när det inte finns nåt kvar att läsa? Vi har ju tidningen Traktor, kan vi inte få ha Arena då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s