Pionjärarbete

När Socialstyrelsen 1974 gav ut sin första lista över olagliga narkotiska preparat sattes cannabis i samma division som heroin. Sveriges narkotikapolitiska roulette hade börjat, med ungdomen som insats.

Det höga spelet – att för nollvisionens skull hävda att alla droger är "livsfarliga" och att allt bruk därför måste ses som missbruk – funkade i ett, två, kanske tre decennier men kollapsar just nu inför öppen ridå sedan information och människor börjat flöda fritt. Helt utan hjälp från samhällets sida – och sannolikt från väldigt få föräldrar – ska svenska tonåringar nu hantera uppgifter som att flera av dagens ministrar rökt cannabis, att samtliga presidenter USA haft de senaste tjugo åren konsumerat marijuana, att världens kanske mest respekterade man – Kofi Annan – vill legalisera drogen, att varje seriöst vetenskapligt rön slår fast att alkohol är en mycket tyngre drog och så fort de åker utomlands ställs den svenskfotade världsbilden så radikalt på ända att de återvänder med ett gigantiskt och ofta irreparabelt myndighetsförakt.

Till och med propagandans senaste hörnpelare – att cannabisrökning leder till schizofreni – faller som en fura när den kontrolleras av vilken skolelev som helst som lärt sig lägga ihop ett plus ett; i Storbritannien, en av Europas mest drogvana kulturer, har cannabisanvändandet mer än artondubblats bland unga sedan 1972 och om sambandet stämmer borde förstås en störtflod av schizofrenifall ha drabbat landet – men så är det inte. När saken nyligen undersöktes av tidskriften Schizophrenia Research kunde ingen ökning av antalet schizofrenidiagnoser påvisas, bara tecken på en minskning.

Regeringen satsade i våras 50 miljoner på en kampanj mot cannabis men med den förtroendeklyfta politiker byggt mellan sig och ungdomar spelar det förstås ingen roll vad som står i materialet. Det enda varje skolelev lärt sig om droger är att i Sverige gäller det att pröva själv för att något få veta, en sanning som gällt i trettio år men nu äntligen får konkurrens av Johan Anderbergs alldeles lysande Cannabusiness, en bok som utan skygglappar – faktiskt – berättar sanningen om cannabis. Alltså erbjuder ett alternativ till att testa. Vad den kostade att göra? Vet ej, men kanske en tusendel av 50 miljoner.

Magnus Linton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s